احکام جعاله چیست؟ شاید شما هم کلمه جعاله به گوشتان خورده باشد یا اینکه در پیگیری های قضای با چنین کلمه ای مواجه شده باشید؟معمولاً کلمه جعاله با پسوند احکام یعنی احکام جعاله دیده می شود.
موضوعی می باشد که ما در این مقاله به آن پرداخته ایم. پس اگر شما هم مایل به این هستید که اطلاعاتی در مورد این احکام داشته باشید تا آخر این مقاله با وکیل مرتضایی همراه باشید.
بیشتر بخوانید : بهترین وکیل فروش مال غیر در تهران
جعاله و احکام جعاله
شاید بهتر باشد که قبل از اینکه به بررسی احکام جعاله بپردازیم ابتدا بدانیم که جعاله چیست؟
باید بگویم که جعاله در واقع نوعی عقد قرارداد می باشد که در آن جاعل در قبال انجام کاری عقلانی و صحیح اجرتی را برای فرد عامل می دهد جاعل و عامل همواره مشخص و ثابت هستند، اما در مورد عامل دو حالت در نظر گرفته می شود.اما احکام جعاله در این مورد با انجام فعلی در قبال پرداخت مالی معین مطرح شده است در احکام سه جزء مشخص جاعل، عامل و جعل لازم و ضروری می باشد.
همانگونه که گفتیم جاعل و عامل در این احکام ثابت می باشند اما عامل دو گونه می تواند باشد عامل در احکام جاعل یا منحصربهفرد و مشخص است و یا اینکه فرد خاصی مقصود نظر فرد جاعل نیست. آنچنان که در قرارداد جعاله به عامل وعاملان مشخص اشاره شده باشد احکام مربوط به جعاله خاص کاربرد خواهند داشت ولی در غیر این صورت باید به احکام صادر شده در خصوص آن استناد گردد.
شرایط جاعل و عامل در احکام مربوط به جعاله چیست؟
میتوانیم بگوییم که در احکام جعاله شروطی برای جاعل در نظر گرفته شده است. مطابق با اصول اشاره شده در این احکام جاعل باید عاقل، رشید و البته بالغ باشد. همچنین فرد جاعل باید دارای اختیار باشد و هیچ گونه منع شرعی برای تصرف در اموال و دارایی های خودش نداشته باشد برای عامل شروط خاصی عنوان نگردیده و فقط چیزی که در مورد آن مطرح می گردد این می باشد که منعی برای انجام عمل از جانب فرد وجود نداشته باشد.
شروط سلامت قرارداد جعاله
باید بدانید که رعایت احکام جعاله به منظور صحیح بودن قرارداد واجب و لازم الاجرا می باشد.در این مورد لازم است که شرایط قید شده در مورد فرد جاعل و عامل مورد توجه قرار بگیرند. همچنین قرارداد جعاله باید در مورد امور عقلانی و حلال نوشته شود و قرارداد در مورد اعمال بطلان و بیهوده هیچ گونه صحتی ندارد یا بهتر بگوییم عقد قرارداد جعاله در اموری که از نظر شرعی حرام دانسته شدهاند جایز نمی باشد.
همچنین درخواست امور غیر عادی و خطرناک که ابداً اخلاقی نمی باشند باعث زیر سوال رفتن سلامت و صحت عقد قرارداد جاعل می گردد و طبق احکام جاعله عقد قرارداد در اموری که شرعاً بر فرد جاعل واجب می باشد ناصحیح است و از نظر برخی علما قرارداد جعاله در مواردی که واجب کفایی شمرده می شوند نیز نادرست می باشند.
بیشتر بخوانید : بهترین وکیل ملکی در تهران
آثار جعاله چیست؟
طبق احکام جعاله در صورت فسخ قرارداد جعاله از طرف شخص جاعل آثاری مترتب می گردد در بعضی از مواقع عامل مورد نظر جاعل تشکیل شده از اجزای می باشد که هر جز به شکل مستقیم از سایر اجزا قابل تصور می باشد.
در این حالت چنانکه درخواست کننده کار پاداش مستقلی برای هر بخش در نظر داشته باشد حتی در صورتی که قرارداد جاعل منعقد گردد دستمزد کار هایی که انجام شده است باید توسط جاعل به عامل پرداخت گردد. اما اگر لزوم انجام یکپارچه کار وجود داشته باشد و جاعل انجام کل فصل را مد نظر داشته باشد و نه بخش های تفکیک شده را در این مورد دستمزد و اجرت عامل پرداخت نمی شود.
نتیجه گیری
به صورت کلی احکام جعاله به این معنی است که فرد جاعل باید در ازای انجام یک فعل مشخص مبلغی را به شخص عامل بدهد.
جعاله از عقود اسلامی است و صرفاً در مورد انجام امور عقلایی و درست کاربرد دارد.
جاعل یا درخواست کننده کار در این قرارداد باید فردی عاقل و بالغ باشد که حق تصرف در اموال از وی نگردیده باشد برای فردا عامل در این قرارداد هیچ گونه ویژگی و صفت خاصی در نظر گرفته نشده است و هر کسی که قادر به انجام کارهای مورد نظر شخص جاعل را داشته باشد میتواند در سمت عامل در قرارداد منصوب شود.
منبع : www.law.ac.uk