تفاوت حضانت و ولایت در قانون از مواردی است که بسیاری از افراد اطلاعات کافی در مورد این دو مقوله ندارند. ما در این متن قصد داریم تا تفاوت آن ها را برای شما توضیح دهیم و اطلاعات کافی در مورد حضانت و ولایت را به شما ارائه کنیم. توجه داشته باشید که برای حمایت و سرپرستی از اشخاصی که محجور می باشند در قانون مدنی قوانین و قواعدی وضع شده است که از این قوانین می توان به حضانت یا ولایت قهری اشاره کرد.
سوالی که همواره برای افراد به وجود می آید این است که حضانت با ولایت تفاوت دارد؟ توجه داشته باشید که تفاوت حضانت و ولایت در آن است که حضانت به مراقبت و نگهداری از فرزند گفته می شود، اما ولایت تسلط بر افراد محجور را عنوان می کند. به همین دلیل ما قصد داریم تا تفاوت ها و نکته هایی که در این مورد وجود دارد را کاملاً برای شما شرح دهیم. پس با وکیل مرتضایی تا پایان این متن همراه باشید.
بیشتر بخوانید : مشاوره حقوقی قبل از ازدواج
بررسی مفهوم حضانت
قبل از اینکه به بررسی تفاوت حضانت و ولایت بپردازیم، خوب از یک به یک این دو را معرفی کنیم. اما در این بخش به بررسی مفهوم حضانت می پردازیم. حضانت در واقع به نگهداری و مراقبت از کودک گفته می شود. در قانون مدنی از حضانت تعریف خاصی وجود ندارد.
ولی با این وجود می توان گفت که حضانت به مراقبت های عاطفی و یا جسمی از کودکان گفته می شود که ممکن است توسط پدر و یا مادر و یا شخص دیگری انجام شود. توجه داشته باشید که در قانون مدنی اگر والدین از هم جدا شوند حضانت فرزند تا هفت سالگی با مادر می باشد. این قانون برای دختر و پسر هیچ گونه فرقی ندارد. اما بعد از هفت سالگی این حضانت تا سن بلوغ بر عهده پدر می باشد.
البته به صورت توافقی این حق می تواند به مادر داده شود. شاید سوال شود که اگر والدین کودک فوت و یا مفقود شده باشند، در این صورت حضانت کودک بر عهده کیست؟ در این صورت باید بگوییم که حضانت بر عهده جد پدری می باشد. در صورتی که پدر فوت شده باشد و مادر زنده باشد چه اتفاقی می افتد. در این مورد می توان گفت که جد پدری می تواند از طرق مختلف قانونی برای دریافت حضانت آن فرزند اقدام نماید، اما بهتر است که حضانت فرزند با مادر باشد.
بررسی مفهوم ولایت
در این قسمت می خواهیم به بررسی مفهوم ولایت بپردازیم. خوب است که بدانید در ماده ۱۱۸۱ قانون مدنی ولایت برای پدر و یا جد پدری مورد بررسی و پیشنهاد قرار گرفته است. طبق این ماده قانونی پدر یا جد پدری نسبت به فرزند خود ولایت قهری دارد. در این مورد میتوان گفت ولی قهری فرد محجور فقط و فقط به پدر و یا جد پدری گفته می شود و این ولایت تحت معنای ولایت قهری معرفی می شود.
بیشتر بخوانید: دعاوی خانوادگی
ولایت قهری یعنی چی؟ یعنی پدر و جد پدری بر فرزند محجور سلطه دارد. لذا در این ولایت، اقدامات قانونی برای فرزند توسط ولی قهری انجام می شود. در واقع ولی قهری یک نوع سمت می باشد و این سمت در قانون تعریف شده است و فقط به جد پدری و یا خود پدر داده می شود. توجه داشته باشید که این ولایت فقط تا ۱۸ سالگی می باشد و فرد پس از رسیدن به سن قانونی می تواند، بعضی از اقدامات قانونی خود را به صورت خود مختار انجام دهد.
تفاوت حضانت و ولایت در چیست؟
همانطور که در متون بالا به آت اشاره شد، حضانت به مراقبت جسمی و عاطفی از کودکان گفته می شود. حضانت فرزندان تکلیفی است که بر اساس قانون مدنی بر عهده پدر و مادر می باشد. این حضانت تا سن بلوغ افراد ادامه پیدا می کند.
بعد از سن بلوغ که برای دخترانه ۹ سالگی و برای پسران ۱۵ سالگی است، فرزند از حضانت والدین خارج خواهد شد. اما ولایت یا همان ولایت قهری نوعی تسلط می باشد که بر عهده پدر و جد پدری بوده است. این ولایت حتی تا زمان ازدواج دختر هم ادامه پیدا می کند و در مورد پسران هم تا سن ۱۸ سالگی خواهد بود. پس اگر بخواهیم یک بررسی کلی در مورد تفاوت حضانت و ولایت داشته باشیم باید بگوییم که حضانت به مراقبت های عاطفی و جسمی گفته می شود و ولایت به امور قانونی گفته می شود.
منبع : trustandwill.com