جرم خیانت در امانت چیست؟ خیانت در امانت از آن دسته جرم های می باشد که حتی در آیات و روایات به آن اشارات متعددی شده است. علاوه بر روایات و آیات در قوانین تعزیراتی نیز برای آن مجازات های خاصی در نظر گرفته شده است.
اما اینکه خیانت در امانت چیست؟ و شامل چه قسمت های می شود و یا اینکه حکم خیانت در امانت چیست؟ موضوعی است که ما در این مقاله به آن پرداخته ایم. پس اگر شما هم مایل به کسب اطلاعات در این زمینه هستید تا آخر این مقاله با وکیل مرتضایی همراه باشید.
خیانت چیست؟
خیانت به معنای عهد و پیمان شکنی بی وفایی و رعایت نکردن امانتداری می باشد.
امانات در اصطلاح عبارت از مال و یا چیزی می باشد که شخصی به شخص دیگری می سپارد هر چند که در بعضی از موارد امانت داری فقط مختص به اموال و اشیا ء نمی باشد و یک راز نیز می تواند یک امانت باشد.
اما ما در این مقاله هدفمان بحث در مورد امانات مالی می باشد. برای داشتن بهترین وکیل خیانت در امانت در تهران و همراهی شما در این زمینه، لطفا به سایت وکیل مرتضایی مراجعه کرده و با ایشان در ارتباط باشید.
جرم خیانت در امانت
خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی جرم می باشد و برای آن مجازات های تعیین شده است و علاوه بر محکومیت شخص امانتدار مستلزم می باشد که خسارت طرف مقابل را نیز جبران کند.
جرم خیانت در امانت به طور کلی در قانون تعریف نشده است.
اما در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با توجه به قوانین ذکر شده در موارد ۶۷۳ و ۶۷۴ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۷۵ خیانت در امانت را عمل عمدی و برخلاف امانت امین به ضرر صاحب مال تعریف می کنند.
طبق ماده ۶۳۷ قانون هرکس از مهر یا چک یا سفته سفید امضایی که به منظور امانت داده میشود یا به هر طریق به دست آورده است سو استفاده کند آن شخص محکوم به یک تا سه سال حبس می شود.
همچنین طبق ماده ۶۷۴ هر وقت اموال منقول و غیرمنقول با نوشته هایی از قبیل چک و سفته و نظیر آنها به عنوان اجاره نامه یا حتی رهن یا برای هر کار با اجرت شخصی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیای ذکر شده مسترد شود و یا در کار معینی مصرف شود آن شخصی که اشیا نزد او بوده و آنها را از مالک به هر دلیلی دریغ نماید مجرم شناخته می شود و محکوم می گردد.
نکته قابل ذکر این است که با توجه به اینکه جرم خیانت در امانت بر مبنای استعمال و یا مفقود کردن و یا تظاهر کردن توامان با سوء نیت مالی که از طرف مالک یا متصرف قانونی به کسی سپرده شده و با توجه به استعداد یا و مصرف معین رسانید در آن بوده است.
بیشتر بخوانید : بهترین وکیل فروش مال غیر در تهران
عناصر تشکیل دهنده جرم خیانت در امانت
همانگونه که در قسمت های قبلی ذکر کردیم، عناصر قانونی جرم خیانت در امانت در ماده ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات ذکر گردیده و برای متخلفین جرم مجازات حبس در نظر گرفته شده است عناصر مادی این جرم نیز عبارت اند از:
استعمال، تصاحب، اتلاف و مفقود
اما شاید برای شما سوالی در مورد استعمال، تصاحب و مفقود شدن به وجود بیاید و قصد داشته باشید که بدون دستبند اینها یعنی چه به همین خاطر ما در ادامه مطلب به بررسی این اشتباهات می پردازیم.
استعمال
استعمال به معنای استفاده کردن از مال مورد امانت می باشد به عنوان مثال شخصی ماشین خود را به شخصی که دوستش است میدهد تا آن را در پارکینگ منزل نگهداری کند اما دوست وی از آن خودرو برای مسافرکشی استفاده می کند در واقع آن شخص با شاخص استعمال مرتکب جرم خیانت در امانت شده است.
جرم خیانت در امانت ؛تصاحب
تصاحب به این معنی است که شخص امین به جای انجام وظیفه اش مال دیگری را از آن خود بداند و با آن به گونه ای رفتار کند که دیگران گمان کند خوب مالک مال است. در این صورت نیز شخص مرتکب این جرم شده است.
اتلاف
همانگونه که از ریشه اتلاف مشخص است اتلاف به معنی تلف کردن مال کسی است که به امانت گذاشته شده است. یکی دیگر را نمونه های جرم خیانت در امانت اتلاف می باشد.
مفقود کردن
وقتی که شخص امانت داری امین بدون اینکه مالی که به عنوان امانت در نزدش می باشد باعث شود که مالک اصلی قادر به دستیابی به مالش نباشد مرتکب این جرم شده است.
امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات کامل در مورد جرم خیانت در امانت به دست آورده باشید.
منبع : www.amazon.com