جرم دسترسی غیر مجاز چیست؟ با توجه به استفاده عمومی و کلان از اینترنت و سامانه های رایانهای و کامپیوتری ممکن است که در برخی از موارد توسط افرادی سوء استفاده های انجام گیرد.
این سوء استفاده به این صورت است که فردی بدون اجازه به اطلاعات شخصی و فردی ثبت شده و یا در حال پردازش یک شخص دسترسی پیدا کند و از آنها استفاده کند. وقتی فردی این کار را انجام می دهد مرتکب جرم دسترسی غیر مجاز شده است، اما این که جرم دسترسی غیر مجاز چیست موضوع است که وکیل مرتضایی در این مطلب به آن پرداخته است پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
جرم دسترسی غیر مجاز
باید بگوییم که جرم دسترسی غیر مجاز به معنای دسترسی بدون مجوز به محتوای ذخیره شده و یا در حال پردازش یک یا چند سامانه رایانهای و مخابراتی یک شخص و یا یک شرکت است.
با توجه به ماده یک ۱ قانون جرائم رایانهای هر شخصی به شکل غیر مجاز به داده ها یا سامانه های رایانه ای یا مخابراتی که از طریق تدابیر امنیتی حفاظت می شوند دسترسی پیدا کند به حبس از ۹۱ روز تا یک سال و یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا بیست میلیون ریال محکوم می شود.
بیشتر بخوانید : بهترین وکیل جرایم رایانه ای در تهران
دسترسی غیر مجاز و جرایم رایانه ای
طبق این ماده محقق شدن جرم تدابیر ایمنی قید شده است و سامانه های غیر ایمنی و نیز دسترسی بدون نقض تدابیر ایمنی از شامل شدن این ماده بیرون هستند، بعضی ها این قانون را یک خلاء قانونی به حساب می آورند، تا امروز ملاک و معیار های مشخصی برای تعیین ایمنی و یا ناامنی برای یک شبکه رایانه ای و مخابراتی ارائه نشده است.
بسیاری از وکلا این گونه موارد نقض قانون میدانند به طوری که با نصب یک نرم افزار امنیتی و یا دیوار آتشین شبکه یا سامانه ای می شود اما به نظر تعدادی دیگر از متخصصین همچنین سامانه هایی از امنیت خوبی برخوردار نیستند و ضروری است که از تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری و نرم افزاری خاصی استفاده شود.
معاونت در جرم دسترسی غیر مجاز
معنی معاونت در جرم دسترسی غیرمجاز این است که شخصی از هر طریقی به ف مرتکب شده جرم دسترسی غیر مجاز کمک کند، به همین منظور در فصل سوم کتاب اول قانون مجازات اسلامی تصویب شده در سال ۱۳۹۲ امکان پذیر است، با توجه به قانون ۱۲۶ قانون مجازات اسلامی این اشخاص معاون جرم به حساب می آیند و باید مجازات گل.
افراد گروه الف
هر شخصی که شخص دیگری را برای ارتکاب جرم دسترسی غیرمجاز تهدید، ترغیب، تطمیع و یا تحریک کند و یا با دسیسه و فریب و یا سوء استفاده از قدرت موجب وقوع جرم دسترسی غیرمجاز شود معاون جرم محسوب می شود.
افراد گروه ب
دیگر افرادی که معاون جرم دسترسی غیر مجاز به حساب می آیند کسانی هستند که وسایل ارتکاب جرم را تهیه می کنند و یا حتی خودشان این وسایل را می سازد و یا اینکه راه مرتکب شدن جرم دسترسی غیر مجاز را به دیگران می آموزند. (برای آشنایی با بهترین وکیل کیفری در تهران لطفا کلیک کنید.)
افراد گروه پ
افرادی که وقوع جرم را تحصیل می کنند نیز معاون این جرم می باشند و در قانون برای آنها مجازات های در نظر گرفته شده است.
آیا هک و جرم دسترسی غیرمجاز با هم متفاوتند؟
باید با قاطعیت بگوییم که جواب این سوال بله است و هک با جرم دسترسی غیرمجاز متفاوت است، در هک به سیستم های ایمن رایانه ای حمله می شود از طرفی هک فقط درباره سیستم های رایانه ای و سامان ای قابل تصور است، در حالی که دسترسی غیر مجاز میتواند سایر داده ها را در بر بگیرد.
چگونه میتوانیم از کسی که در مورد اطلاعات ما مرتکب این جرم شده است شکایت کنیم؟
برای شکایت از این جرم باید ادله اثباتی وجود داشته باشد، شما می توانید از یک وکیل در این زمینه کمک بگیرید بهتر است که شکایت توسط یک وکیل خبره صورت بگیرد، چرا که وکلا میدانند که چه چه ادله ای برای اثبات این جرم به مجرم رایانه ای نیاز است.
سخن آخر
جرم دسترسی غیر مجاز همانگونه که از نامش پیداست به دسترسی غیرمجاز به داده های رایانه ای و کامپیوتری و یا حتی اطلاعات دیگری از یک فرد می گویند امیدواریم که با خواندن این مقاله با جرم دسترسی غیرمجاز آشنا شده باشید و بتوانید با به کار بردن تدابیر امنیتی ویژهای که قانونی و استاندارد هستند از حریم خصوصی خود محافظت کنید.
منبع : www.ncsl.org