طلاق توافقی همان طور که از نامش پیداست، به طلاقی گفته می شود که طرفین (زن و شوهر) به تصمیم مشترکی بنا بر جدایی از یکدیگر برسند. در طلاق توافقی، زوج و زوجه بر سر مشترکات، تعهدات و تکالیف خود به نتیجه یکسان می رسند و با یکدیگر توافق می کنند. حضانت فرزندان، نفقه زوجه و فرزندان، جهیزیه، اجرت المثل دوران زوجیت و مهریه از جمله مواردی هستند که زن و شوهر در این نوع طلاق به نظر مشترک می رسند.
شرایط طلاق توافقی
برای طلاق توافقی مانند تمامی کارهای حقوقی به مدارک مستند نیاز است. برای این کار می بایست شناسنامه های خانم و آقا، کارت های ملی هر دو، گواهی عدم بارداری، وکالت نامه محضری، توافق نامه زوجین را ارائه دهید. خانم وآقا در کلاس های مشاوره دادگاه شرکت می کنند و در صورت عدم سازش، گواهی آن را دریافت می کنند که باید به دادگاه ارائه دهند. این گواهی تا 3 ماه معتبر است.
در طلاق توافقی ابتدا زوجین می بایست در سامانه نوبت دهی طلاق مراجعه کنند و اطلاعات خود را در آن ثبت کنند. با ثبت این اطلاعات، نوبت مرکز غربالگری به آن ها داده می شود و باید به این مرکز در زمان تعیین شده مراجعه کنند. پس از این مراحل باید گواهی عدم انصراف از طلاق را دریافت کنند و به دفاتر قضایی ارائه دهند. این مراکز نیز به دادگاه خانواده ارجاع می دهند.
مراحل طلاق توافقی
-
مشاوره
همان طور که گفته شد در طلاق توافقی ابتدا زوجین به سامانه نوبت دهی برای طلاق مراجعه می کنند و سپس غربالگری و پس از انجام مشاوره ها، گواهی عدم انصراف طلاق را دریافت خواهند کرد.
-
دادخواست
در این مرحله، زوج و زوجه مدارک هویتی مانند شناسنامه، کارت ملی و عقد نامه خود را به دفاتر قضایی برده و دادخواست تنظیم می شود.
-
دادرسی
پس از تنظیم دادخواست، نوبت به حضور در دادگاه می رسد که البته این مرحله پیش از آن است و باید منتظر ابلاغیه بمانید و قبل از آن در سامانه ثنا ثبت کرده باشید. این ابلاغیه ها معمولا از طریق پیامک نیز به شما می رسند.
-
جلسه دادگاه
زمان مهم حضور در اولین جلسه دادگاه فرا می رسد و باید طبق زمان و روز معین به دادگاه رفته و مدارک ابلاغیه و پیوست را همراه داشته باشید.
-
مشاوره دادگاه
در این مرحله از طلاق توافقی، زوج و زوجه با مشاوره دادگاه خانواده صحبت می کنند و سعی در سازش طرفین انجام می شود. در صورت عدم موفقیت در سازش خانم و آقا در جلسات مشاوره دادگاه، مشاوران خانواده دلایل این عدم سازش را بیان می کنند و در نهایت توافق نامه ای جهت این موضوع به دادگاه ارائه می شود.
-
عدم بارداری
معمولا اظهار عدم بارداری در دو مرحله انجام می گیرد:
- اقرار زوجه: زوجه در طلاق توافقی بر باردار نبودن خود اظهار می کند اما این شرط منوط به مراجعه به آزمایشگاه و تایید کتبی است.
- آزمایشگاه: زوجه به آزمایشگاه های معتبر مراجعه کرده و گواهی عدم بارداری خود را دریافت می کند و به دادگاه ارائه می دهد. بدیهی است بعد از این گذارندن این مرحله، باید به دفاتر طلاق برای خواندن صیغه طلاق و جدایی مراجعه کنند.
در دو صورت نیاز به مراجعه زوجه به آزمایشگاه برای گرفتن مدارک عدم بارداری نیست:
- زمانیکه زوجه باکره باشد. که می بایست با مراجعه به پزشکی قانونی مدرکی بر این ادعا ثابت کند.
- زمانی که زوجه یائسه باشد. در این صورت هم نیازی به دریافت عدم بارداری او نمی باشد.
-
مراجعه به دفاتر طلاق
زوج و زوجه با مراجعه به دفاتر طلاق و ارائه مدارک الزامی مانند گواهی عدم سازش و مدارک هویتی، صیغه طلاق را جاری می نمایند و به طور شرعی و قانونی از یکدیگر جدا می شوند. دقت داشته باشید که زوجین پس از دریافت گواهی عدم سازش تنها 3 ماه فرصت دارند تا آن را به دفاتر طلاق ارائه دهند.
طلاق توافقی چقدر زمان می برد؟
این سوالی است که بسیاری از طرفین از وکلا و اشخاص حقوقی می پرسند. در واقع این موضوع بستگی به وکیل شما دارد. هر چقدر وکیل شما حرفه ای تر باشد این مدت نیز برای شما کوتاه تر خواهد بود. وکیل مرتضایی با سابقه درخشان در امور حقوقی خانواده، شما را در این زمینه یاری می کند.
منبع : www.divorcenet.com