قرارداد مضاربه بانکی چیست؟ به منظور خدمات رسانی بانک ها به مشتریان قرارداد های مختلفی در بانک ها بین مشتری و بانک بسته می شود یکی از این قراردادها که در مورد وام می باشد قرارداد مضاربه است.
به منظور آگاهی بیشتر شما در این زمینه ما در این مقاله به بررسی موضوع مضاربه بانکی پرداخته ایم، پس تا آخر این مقاله با وکیل مرتضایی همراه باشید.
بیشتر بخوانید : بهترین وکیل خیانت در امانت در تهران
مضاربه چیست؟
بهتر است قبل از اینکه در مورد قرارداد مضاربه بانکی صحبت کنیم ابتدا بدانیم که مضاربه چیست؟
با توجه به ماده ۵۴۶ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران مضاربه عقدی می باشد که در آن یکی از متعاملین یا همان طرف قرارداد سرمایه را تأمین می کند البته به این شرط که طرف دیگر با آن تجارت کند و همچنین دو طرف در سود آن شریک می باشند.
مالک و فرد عامل،صاحب سرمایه را مضارب گویند.
اگر بخواهیم به شکلی ساده تر از مضاربه تعریفی داشته باشیم باید بگوییم که هنگامی که دو نفر با یکدیگر شریک می شوند یک طرف هزینههای لازم را پرداخت میکند و طرف دیگر انجام کار را بر عهده می گیرد در این صورت مضاربه صورت گرفته است.
مضاربه اشکال گوناگونی دارد که یکی از انواع آن مضاربه بانکی می باشد، معمولاً در مضاربه بانکی وام های مضاربه ای به افراد حقوقی یا حقیقی داده می شود که صاحب کسب و کارهای بازرگانی و تجاری می باشند.
قرارداد مضاربه بانکی چیست؟
به قرارداد کوتاه مدتی که معمولا یک ساله است و بین بانک و مشتری منعقد می گردد قرارداد مضاربه بانکی گفته می شود. این قرارداد معمولاً برای تخصیص منابع پولی از طرف بانک به شخصی منعقد می گردد.
ارکان قرارداد مضاربه بانکی
این قرارداد به مانند خیلی از چیزهای دیگر دارای رکن های اساسی می باشد که برای بستن قرارداد وجود و حضور هر کدام از این ارکان ضروری می باشد این ارکان عبارتند از:
بانک یا مالک سرمایه
در این قرارداد بانک به عنوان مالک سرمایه شناخته می شود که وظیفه آن تامین منابع پولی برای در اختیار گذاشتن مشتری می باشد.
بیشتر بخوانید : دعاوی ملکی حقوقی چیست؟
عامل یا مضارب
به شخصی که قصد دارد منابع پولی از بانک دریافت کند عامل یا مضارب گفته می شود، عامل یا مضارب مکلف می باشد که سرمایه را در امور تجاری و بازرگانی به کار گیرد و از این راه کسب درآمد و سود نماید.
سرمایه
سرمایه یکی دیگر از ارکان قرارداد مضاربه بانکی می باشد منظور از سرمایه در این قرارداد وجه نقد می باشد که توسط مالک سرمایه یا همان بانک در اختیار عامل یا مضارب که همان مشتری است قرار داده می شود.
توجه داشته باشید که سرمایه فقط می تواند به شکل ریالی و ارزی باشد دین و طلب و همچنین منافع یا کالا به عنوان سرمایه تلقی نمی شوند.
امور تجاری
موضوع قرارداد مضاربه بانکی امور تجاری و بازرگانی می باشد طبق دستورالعمل اجرایی مضاربه با عنایت به اینکه عامل قادر نیست که با سرمایه بانک عمل غیر از تجاری انجام دهد لذا لازم است که نوع عمل تجاری و کالای مورد معامله در عقد مضاربه و در قرارداد که بین بانک و مشتری بسته می شود ذکر شود.
شرکت در سود
بانک یا همان مالک سرمایه و عامل یا همان مشتری بر سود حاصل از فعالیت های تجاری و بازرگانی موضوع قرارداد الزاماً باید به نحو مشاع باشد، معمولا میزان مشارکت را به صورت درصدی معین می کنند، مثلاً یک چهارم یا ۲۵ درصد از کل سود به بانک تعلق می گیرد.
همه موارد ذکر شده جزء ارکان اصلی این قرارداد می باشند.
بیشتر بخوانید : آشنایی با بهترین وکیل دعاوی خانوادگی
ضمانت مشتری برای عقد قرارداد مضاربه بانکی
در صورتی که در این قرارداد شرط شود که مضارب یا همان گیرنده وام ضامن سرمایه است و یا اینکه خسارت حاصل از فعالیت تجاری متوجه بانک نمی شود.
به همین خاطر بانک ها به منظور گرفتن تضمین از مشتری میخواهند که از دارایی خود به میزان تنفس و سرمایه خسارات احتمالی نزد بانک امانت بگذارند.
نتیجه گیری
قرارداد مضاربه بانکی به قراردادی گفته می شود که بین بانک به عنوان صاحب یا مالک سرمایه و مشتری به عنوان مضارب یا عامل بسته می شود.
طبق این قرارداد مشتری با پول دریافت شده از بانک اقدام به تجارت و یا بازرگانی میکند و یک چهارم یا ۲۵ درصد از کل سود را به بانک می دهد.
امیدواریم که با خواندن این مقاله اطلاعات کافی در مورد این قرارداد به دست آورده باشید.
منبع : aims.education