نفقه چیست؟ عقد و ازدواج از لحاظ قانونی به عنوان یک قرارداد محسوب می شود. قراردادی که در آن باید کلیه تعهدات و شروط رعایت شود. در حین قرارداد و شروطی که گذاشته می شود، نفقه به عنوان یکی از مهم ترین مفاد آن به حساب می آید. توجه داشته باشید که در عقد زوجین موظفند تا تکالیف و تعهداتی که از قبل میانشان گذاشته شده است را بدانند و به آن عمل کنند.
حقوق زن در ازدواج دائم یکی از موضوعاتی است که بر عهده مرد می باشد و در قدیم الایام به آن خرجی هم گفته می شده. لذا در صورتی که نفقه توسط مرد به زن دادن شود در هر شرایطی زن می تواند از مرد خود شکایت کند.
در بعضی از اوقات این شکایت در دعوا ها و جدایی ها اتفاق میافتد و در بعضی از اوقات هم در حین زندگی و حتی بدون مشکلی این اتفاق ممکن است بیفتد. ما در این مطلب قصد داریم تا موضوعاتی که در مورد خرجی می باشد را عنوان کنیم و اطلاعات کامل و جامعی را در این زمینه به شما بدهیم. پس با وکیل مرتضایی تا پایان همراه باشید.
بیشتر بخوانید : دعاوی خانوادگی چیست؟
نفقه چیست؟
ما در این بخش قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم. طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی همه نیازها زوجه برای رفع امور روزمره گفته می شود که مرد باید آن را بپردازد. توجه داشته باشید که هزینه هایی مثل درمان، سرپناه، خورد و خوراک، پوشاک، اثاثیه منزل و حتی خادم (کلفت و نوکر در شرایط خاص) بر ذمه مرد می باشد و باید این نیازها را برای همسر خود فراهم کند.
لازم به ذکر است که اگر مردی این نیازها را برطرف نکند و یا خرجی مناسب برای رفع این نیازها به همسر خود ندهد در دادگاه متهم شناخته شده و قاضی علیه او حکم خواهد داد. لازم به ذکر است که در بعضی از موارد و در دعوا ها در صورتی که مرد حقوق زوجه خود را نداده باشد و این موضوع در دادگاه عیان شود، زوجه می تواند راه طلاق خود را تسهیل کند.
در کل نمی توان تعریف خاصی برای نفقه عنوان کرد و با یک جمع بندی ساده می توان گفت که به حق و حقوقی که در زندگی و در ازدواج دائم زوج باید به زوجه بپردازد نفقه گفته می شود. لازم به ذکر است که شرط تعیین حق زوجه توسط کارشناسان توجه به نوع نیاز های زوجه، شان اجتماعی و جایگاه او می باشد.
شرط عدم پرداخت خرجی به زن در عقد دائم
در بعضی از اوقات سوال می شود که آیا شرایطی وجود دارد که در صورت عدم دادن خرجی توسط مرد به زن، مرد مقصر شناخته نشود. در این مورد باید گفت که دادن نفقه زوج به زوجه هیچگونه شرط خاصی ندارد. البته این موضوع همواره در میان حقوقدانان مورد بحث بوده و هست.
اما نکته ای که وجود دارد این است که ذات نفقه ربطی به هیچ چیز ندارد. در بعضی از اوقات تصور می شود که اگر زوج تمکن مالی نداشته باشد، می تواند خرجی را نپردازد.
بیشتر بخوانید : آشنایی با مراحل و روند طلاق توافقی
اما در این مورد باید بگوییم حتی زوج های فقیر هم از این قاعده مستثنا نیستند و در حد توان خود باید این خرجی از طرف زوج به زوجه پرداخت شود. سوال می شود که آیا تحصیل یک زن بر عهده همسر می باشد و از هزینه هایی است که باید همسر بپردازد.
در این مورد باید گفت که طبق بررسی هایی که انجام شده زوج می تواند هزینه تحصیل زوجه خود را نپردازد و از این بابت مشکلی نیست و و یک امر توافقی به حساب می آید. در کل می توان گفت که دادن خرجی از طرف زوج به زوجه یک امر توافقی است و بهتر است که در ابتدای عقد بر سر آن به تفاهم برسند.
نکته های پایانی در مورد نفقه
آیا در زمان نامزدی هم خرجی باید پرداخت شود؟ یک موضوع توافقی است و باید در این موضوع بر شروع زندگی مشترک توافق کرده باشید. اما در قانون زملنی محسوب می شود که شروع زندگی مشترک باشد و بر اساس آن تحقیقات انجام می شود.
بیشتر بخوانید : مشاوره حقوقی قبل از ازدواج
میزان خرجی چقدر می باشد؟ در این مورد قانون مقداری مشخصی تعیین نکرده است و بر اساس نیازهای زوجه و شان او در جامعه مورد بررسی قرار می گیرد.
اگر خرجی توسط زوج به زوجه پرداخت نشود زوجه حق شکایت دارد؟ بله به راحتی می تواند از زوج خود شکایت کند.
اگر زن تمکن مالی داشته باشد، مرد میتواند نفقه را پرداخت نکند؟ خیر به هیچ وجه این موضوع وجود ندارد.
منبع : www.lawhelp.org