وکالت بلاعزل چیست؟ دادن وکالت یعنی که شما یک فرد را وکیل خود می کنید تا اختیاراتی را که خود می توانید انجام دهید به جای شما انجام بدهد. اما در مورد وکالت بلاعزل باید بگوییم که طبق این نوع وکالت موکل اختیاراتی را به وکیل می دهد و از همه مهمتر حق عزل وکیل را ندارد. طبق این وکالت وکیل را نمی تواند عزل کند مگر آن که مورد معامله و یا موضوع به کلی از بین برود.
وکالت بلاعزل در فروش ملک، وکالت بلاعزل در حضانت فرزند، در طلاق و یا بعد از فوت از نمونه های وکالت های بلاعزل می باشد. توجه داشته باشید که این وکالت فروش ملک بین خریدار و فروشنده برای معاملات ملکی انجام می پذیرد.
ما در این مقاله قصد داریم تا ابعاد مختلف وکالت های بلاعزل در فروش ملک را بررسی و اطلاعاتی که باید در این مورد بدانید را به شما ارائه دهیم. چنانچه قصد دادن این نوع از وکالت برای فروش ملک به وکلا را دارید با وکیل مرتضایی تا پایان متن همراه باشید.
بیشتر بخوانید : بهترین وکیل ملکی در تهران
بررسی وکالت بلاعزل در فروش ملک
وکالت بلاعزل در فروش ملک یکی از نمونه وکالت هایی است که غیر قابل فسخ می باشد. توجه داشته باشید که این وکالت برای معامله و عقدی ارزش دارد.
اما اگر هرکدام از طرفین فوت کنند و یا مجنون شوند این وکالت کاملا از بین خواهد رفت. لذا این وکالت سندی نمی باشد که توسط آن بتوان مالکیت را به اثبات رساند. طبق قانون و با توجه به ماده ۶۷۹ قانون مدنی، موکل هر وقت که صلاح بداند، می تواند وکیل خود را عزل کند.
اما در صورتی که وکالت وکیل بلاعزل باشد و این موضوع در زمان نوشتن قرارداد فی مابین ذکر شود به هیچ عنوان نمی شود آن وکیل را از وکالت عزل کرد. لازم به ذکر است که این وکالت فقط و فقط برای فروش ملک تهیه می شود و هیچگونه وجاهت قانونی در مورد سایر معامله ها در آن عنوان نخواهد شد.
بررسی این نوع از وکالت در فروش ملک
از دیدگاه قانونی در بعضی از موارد با توجه به وکالت های بلاعزلی که برای فروش ملک صادر می شود سوء استفاده هایی انجام می گیرد. دلیل این سوء استفاده ها این است که برخی از افراد با بی توجهی به سند رسمی و اطلاعاتی که در آن درج شده اقدام به انتقال ملک می کنند. البته که در این موارد موکل می تواند شخصا اقدام کند و وکالت را باطل نماید.
شروطی که در مورد وکالت بلاعزل در فروش ملک عنوان می شود
نکته اول این است که طبق این وکالت خریدار هر زمانی که بخواهد نمی تواند ملک را به نام خود بزند. فقط فروشنده نمی تواند وکالت را فسخ کند.
بیشتر بخوانید : بهترین وکیل فروش مال غیر
در صورت فوت طرفین وکالت، آن وکالت از بین خواهد رفت. لذا شخص خریدار در صورتی که سند را به نام خود نزده باشد باید جهت اقدامات قانونی از طریق وراث اقدام نماید.
توصیه می شود اگر جهت خرید ملکی، وکالتی را امضا کنید و در صورتی که طرفین معامله به صورت شراکتی می باشند و یا وراث یک شخص هستند و در کل موکلین بیشتر از یک نفر می باشند، از انجام این معامله صرف نظر کنید.
توصیه بعدی ما این است که در صورت انجام امور وکالتی، بلافاصله بعد از امضای وکالت خرید و فروش ملک نسبت به تنظیم مبایعه اقدام نمایید و سند را تنظیم کنید. لذا در صورتی که وکالت تنظیم شده باشد اما مبایعه تنظیم نشده باشد، شما صاحب ملک شناخته نمی شوید.
به این نکته توجه داشته باشید که اگر ملکی که برای آن وکالت تنظیم شده و قصد خرید آن را دارید مشکل داشته باشد و یا فردی که طرف دیگر وکالت است و به عنوان فروشنده محسوب می شود، بدهکار باشد شما نمی توانید این ملک را به نام خود بزنید.
لذا از لحاظ قانونی وکالت موجب سلب مالکیت نمی شود و در صورتی که فرد فروشنده طلبکار داشته باشد، طلبکاران می توانند نسبت به توقیف اموال وی اقدام نمایند.
پس در کل باید گفت در زمان معامله و یا دریافت وکالت بلاعزل فروش ملک، باید تمامی جوانب را بررسی کرده و به سرعت پس از تنظیم وکالتنامه مبایعه را هم تنظیم نمایید. امیدواریم با توجه به نکات گفته شده بهترین معامله را انجام دهید. از همراهی شما سپاس گزاریم.
منبع : attorneyatlawmagazine.com